Axier.se

För bättre aktieaffärer

Super Bowl – hur påverkar detta börsen?

I helgen som kommer är det dags för giganterna att mötas, det är dags för USA:s största sporthändelse, Super Bowl som äger rum på söndag. Tro det eller ej, det finns faktiskt de som anser att denna händelse har en otroligt stor betydelse för börsens utveckling under resten av året.

1979 fann den sportintresserade journalisten Leonard Koppett på New York Times ett märkligt samband. Han upptäckte att vilket lag som vann amerikanska Super Bowl hade en inverkan på börsens utveckling under det kommande året.

I det fall ett NFC-lag, National Footboll League, vann så gick börsen upp, medan den istället gick ned då ett AFC-lag, American Football League, vann.

Super Bowl spelades första gången 15 januari 1967, som en del av en överenskommelse mellan NFL och dess yngre rival American Football League (AFL). Ligamästarna från de båda ligorna möttes i vad som då kallades AFL-NFL World Championship Game (AFL-NFL-världsmästerskapet). Efter 1970, när ligorna slogs ihop blev Super Bowl NFL:s finalmatch.

En undersökning av Standard & Poor 500 under åren 1967 till 2008, visar att det stämt i mer än 80 procent av fallen. När ett NFC-lag har vunnit (Super Bowl spelas i slutet av januari eller början av februari) har börsen i genomsnitt stigit 16 procent samma år. En AFC-seger har inneburit en nedgång på – 6 procent. Teorin fungerar lika bra på om den ställs mot Dow Jones Industrial Average, men däremot inte om en jämförelse görs mot Nasdaq, bland annat för att detta index startade först 1971.

Realibiteten i systemet nådde sin topp 1983, mätt fram till detta tillfälle har teorin stämt till fenomenala 94 procent. Fram till 1993 var siffran så pass hög som 89 procent för att därefter dala kraftigt.

Observera, förra året vann New York Giants Den 42:a upplagan av Super Bowl, med siffrorna 17-14 mot storfavoriterna New England Patriots. Enligt teorin som Koppett tog fram innebär det att börsen under föregående år skulle ha gått upp och det vet vi ju – tyvärr – att det inte är sant.

Jag har inte kört dessa siffror genom ett statistikprogram, och jag tvivlar på att det går att dra några signifikanta slutsatser av dessa siffror, i alla fall inte några som är statistiskt säkerhetsställda. Poängen med detta är att det går att finna de mest märkliga samband mellan olika faktorer utan att de existerar eller är användbara. Personligen tycker jag att det är en kul statistisk abnormitet, och lägger därför ingen större vikt vid denna. NBC sänder Super Bowl matchen mellan Pittsburgh Steelers och Arizona Cardinals som spelas i Tampa Florida. Låt oss hoppas på en seger för NFL laget Cardinals, men ”experterna” hävdar att det är Steelers som kommer ta hem detta.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax112.413342
HangSeng142.528388
OMX Stockholm 300.41672
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!