Axier.se

För bättre aktieaffärer

Tre nyckeltal att hålla koll på vid fundamental analys

En av alla delar att lära sig om i den fundamentala analysen är de nyckeltal som används för att analysera aktier. Vid fundamental analys finns det många faktorer att använda sig av för att se om en aktie är lågt värderad i förhållande till hur företaget presterar. En bra början för att förstå fundamental analys kan ändå vara att lära sig om några av de vanligaste nyckeltalen. Här går vi kortfattat igenom tre av dessa.

P/E talet
Det här nyckeltalet kommer från engelskans “price/earnings”, dvs aktiepriset delat med vinsten per aktie. Ofta så tillhandahåller bankerna detta nyckeltal men du kan också använda rapporterna från företaget själv för att beräkna det. Ibland kallas kallas även P/E talet för vinstmultiplikatorn då man kan se nyckeltalet som antalet är år det tar kan ta innan du genom vinsten får tillbaka din investering (förutsatt att det fortsätter att gå bra och företaget kan dela ut vinst alternativt återinvestera rätt så att aktievärderingen höjs).

Direktavkastning
Med det här nyckeltalet jämför du företagets utdelning mot aktiens pris. Du beräknar direktavkastningen genom Utdelning i kronor/Aktiekurs. Det finns många sätt att använda sig av och tolka detta nyckeltal. Ett första steg kan vara att kika på hur direktavkastningen har sett ut de 5-10 senaste åren för att se om företaget kontinuerligt har kunnat dela ut till sina aktieägare.

Kurs/Eget Kapital
Om de två tidigare nämnda nyckeltalen framförallt jämför aktiekursen mot resultat så jämför Kurs delat med eget kapital aktiekursen mot hur mycket kapital som redovisas i balansräkningen. Det här nyckeltalet skulle teoretiskt kunna ge ett exakt värde 1 om det egna kapitalet exakt motsvarar vad börsen värderar bolaget till. Om vi får ett kurs/ek som är mindre än 1 så är antingen bolaget undervärderat eller så har marknaden (kanske rimligt) låga förväntningar på bolagets framtid. På samma vis kan sägas att marknaden övervärderar (kanske rimligen) om kurs/ek är större än 1.

Vid aktieanalys behöver du alltid ta med fler vinklar och nyckeltal för att få en bred bild över vad företaget är värt. Det är även viktigt att göra en historisk analys av de olika nyckeltalen. Dessa tre nyckeltal kan dock vara ett bra sätt att påbörja sina analyser och att lära sig att värdera företag och deras aktier.

----------------
Den här gästartikeln är skriven av Hittalånet.se som informerar om privatlån, bolån och billån och jämför olika bankers lån och villkor ur ett privatekonomiskt perspektiv


Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax23.815443
HangSeng220.629219
OMX Stockholm 30-13.42242
S&P 5003.72579
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!