Mineral Invest, är det en riktig guldgruva?

Fundamental analys (4)


Ikon analys

För ett år sedan skrev Axier om Mineral Invest, ett bolag inom råvarusektorn som valde att arbeta annorlunda jämfört med många av sina konkurrenter. Planen var att undvika att plöja ned tiotals, ja till och med hundratals miljoner på prospekteringar av inmutningar som kanske kan ge en potentiell avkastning långt in i framtiden. Istället arbetade den dåvarande styrelsen för Mineral Invest på ett helt annat sätt. Istället för att arbeta med att få upp guldet ur marken själva så var tanken i stället valt en betydligt enklare väg, att bokstavligen sälja spadar till guldgrävarna mot andel av produktionen.

Under året som har gått har emellertid den delvis nya styrelsen valt att arbeta på ett mer kommersiellt sätt, med en inriktning på en mer storskalig produktion. Bland de mer imponerande saker som denna har utfört märks det nyligen tecknade avtalet med den kongolesiska staten, rörande en licens i Okimo. Genom detta avtal kommer Mineral Invest att arbeta sida vid sida med ett par av världens största guldgruvor, RandGold och AngloGold Ashanti som redan finns på plats i området. Okimo innehar världens femte största kända guldreserv om 23 miljoner ounces, vilket motsvarar omkring 13 procent av världens reserver.

Förvånansvärt nog har marknaden tagit emot nyheten om det nyligen tecknade avtalet med en gäspning, något som Axier bedömer bero på att marknaden inte känner till tillräckligt mycket om vare sig Afrika eller omfattningen av denna fyndighet. Just informationsgivningen är något som Mineral Invest har haft en del svårigheter med men bolaget tror sig nu äga en av världens mest intressantaste guldfyndigheter, något som kan komma att medföra en kraftig uppvärdering av aktien. Aktiens värde enligt dessa olika alternativ skulle då hamna någonstans i spannet mellan 10 och 35 SEK.

Klicka här för att visa resten av analysen

Fundamental Analys

Dessa rekommendationer skall inte ses som någon modellportfölj utan som generella riktlinjer i aktier som givit tekniska signaler. Hur man vill använda dessa signaler är upp till var och en. Några av er läsare kanske bara har en portfölj med innehav och använder köpsignalerna till att köpa och säljsignalerna till att ta hem vinst. Andra kanske använder signalerna som underlag för trading med både köp och blankning. En annan strategi är att försöka bedöma vart OMX-index är på väg och sedan favorisera signaler i samma riktning. Alla har olika uppfattningar om var börsen är på väg. Av denna förklaring försöker vi komma med publikationer innehållandes säljsignaler även om vi själva tror att börsen är på väg upp, och vice versa.

Disclaimer Axiers publikationer skall endast ses som generella kommentarer om marknaden och inte som rekommendationer att köpa eller sälja finansiella värdepapper. Axier tar inte ansvar för varken direkta eller indirekta finansiella skador som uppstår vid användning av dessa publikationer.