Swede Rescources drar fördel av oljeprisets uppgån

Fundamental analys


Ikon analys

Driftsätter Turner #1 och ungerska källan PEN-104, båda kassakor för bolaget

Tunga investeringar börjar generera kassaflöden – det svaga oljepriset till trots

Omsättningen ökar med mer än 200 procent

Nytt borrprogram om minst 5 borrningar i Ungern inlett

Hickey #2H färdigborrad och i produktion.

Beskrivning av verksamheten

Swede Resources är ett olje- och gasbolag med tillgångar i produktion, utbyggnad och prospektering. Verksamheten bygger på ett diversifierat delägande i ett antal olje- och gasbrunnar i form av så kallad Working Interest (W.I).

Det bolaget gör är att det, tillsammans med andra, större operatörer, investerar i fält som redan har producerat olja eller gas, och av olika anledningar inte längre gör detta. I en del andra fall tar bolaget redan på ett tidigt stadium en andel av olika prospekteringsprojekt.

Swede Resources bildades i maj 2001. Grunden till bildandet var att handha investeringar i borrprojekt samt investeringar i producerande olje- och gasfält i politiskt stabila områden med god infrastruktur samt med avsättning för olja och gas i dess omedelbara närhet.

Swede Resources har sedan bolagets bildande i maj 2001 medverkat i 50 borrprojekt, varav 45 brunnar har förklarats kommersiellt utvinningsbara. Vidare har bolaget byggt upp en intressant portfölj med tillgångar i olje- och gasproducerande fält.

Den övervägande andelen av bolagets tillgångar är lokaliserade i Nordamerika. Med hjälp av etablerade aktörer på den amerikanska marknaden kommer Swede Resources utveckla sin verksamhet genom att aktivt söka nya prospekteringsområden samt att förvärva andelar i producerande fält med utvecklingspotential.

Genom sina investeringar i Ungern har Swede Resources också en pågående produktion på den europeiska marknaden. Denna kommer att öka under år 2009 i och med att fem nya brunnar planerade att borras under innevarande år.

Jämförelse

Att göra en adekvat jämförelse av Swede Rescources med övriga oljerelaterade företag på den svenska marknaden är inte helt enkelt. Bolaget värderas i skrivande stund till strax under 11 Mkr, och redovisade ett resultat innan avskrivningar om cirka 1,3 Mkr. Axier gör bedömningen att denna siffra bör kunna dubblas under innevarande år. Vi är emellertid osäkra på hur pass stora direktavskrivningar som görs vilket gör att det som ser ut att kunna bli ett p/e tal om låga fem, mycket väl kan komma att bli betydligt högre. Vi anser emellertid att en DCF-analys lämpar sig bättre för detta bolag. På sikt kan vi komma att göra en sådan, men i dagsläget har vi valt att inte göra en sådan då en sådan tar betydande mängd tid i anspråk.

Vi har emellertid valt att titta på de mindre bolagen. Vi finner att värderingen av dessa ligger betydligt högre än för Swede Rescources.

  • Malka Oil - börsvärde MSEK 422,75 MSEK
  • Capital Oil - börsvärde 50,21 MSEK
  • Benchmark Oil & Gas börsvärde 15,42 MSEK

Samtliga dessa bolag har i dag finansiella problem, två av dem har aviserat nyemissioner, och det tredje bolaget, Capital Oil har stora problem med att få in pengarna för den emission som genomfördes under hösten 2008. Inget av dessa bolag redovisar vinst för föregående år. Axiers prognoser visar också att det är osannolikt att dessa kommer att göra det under de kommande åren. Samtliga dessa tre bolag handlas under bokfört värde, omkring hälften av detta.

LUPE och WSIB handlas båda kring eller över det bokförda värdet, medan det starkt skuldtyngda PA Rescources handlas kring halva det bokförda värdet.

Axier är av den åsikten att det inte går att göra en direkt jämförelse med något av dessa bolag. Swede Rescources är till skillnad från de andra mindre bolagen i gott skick och skuldfritt. Dessutom har bolaget ett positivt kassaflöde från den befintliga rörelsen vilket de andra inte kan skryta med.

Vi är således av den uppfattningen att en jämförelse med dessa inte ger en korrekt bild av bolaget. Det går emellertid inte jämföra Swede Rescources med de större och mer genomlysta företagen eftersom dessa besitter finansiella muskler som Swede Rescources saknar. Bolaget har visserligen närmare 0,29 SEK, motsvarande 30 procent av aktiekursen i likvida medel. Procentuellt sett är detta bra, men det räcker inte långt.

Vi anser emellertid att Swede Rescources i är allt för lågt värderat i förhållande till de övriga bolagen i branschen. Bolaget förtjänar inte en värdering som den som branschens extremer har. Detta innebär en konkursvärdering av Swede Rescources, vilket inte speglar de ökade kassaflödena som bolaget står inför.

Sett till hur oljepriserna utvecklats under de senaste tolv månaderna är det föga förvånande att intresset för att investera i oljeföretag varit lågt. Trenden verkar emellertid vara åter vara stigande vilket bör gynna Swede Rescources.

Resultat och prognoser

Hur innevarande års resultat blir är i dag svårt att sia om, främst beroende på vad som händer i Ungern, men också utbyggnaden i bolagets befintliga källor. Ytterligare faktorer som har en stark inverkan på såväl omsättning som resultat är den framtida utvecklingen av relationen USD/SEK samt olje- och gaspriset.

Nedan följer Axiers tekniska analys av oljepriset från den 23 mars. I detta fall är det Brent Crude som avses men priserna är så pass korrelerade att det ger en bra, om än inte perfekt översikt av vår åsikt om utvecklingen av denna råvara.

Brent Crude,

tidigare analys (2/3): Sett i ett större perspektiv har läget egentligen inte förändrats avsevärt. Rörelsen ser ut som en sidledes slagig konsolidering där 47-48 samt ca 50-51 utgör tydliga hinder på uppsidan. Så länge ingen passering däröver har inträffat finns det alltjämt risk att vi kan få se fortsatt press på priset längre fram. Sidledes konsolideringar har ju benägenheten att bryta ut i den underliggande trendens riktning. I det här fallet nedåt.

Oljepriset har nu tagit sig upp mot taket i dess långvariga konsolidering vilket per definition innebär att det borde bli svårare att ta sig vidare upp från den här nivån. Man skall dock aldrig säga aldrig.

Sedelpressarna som sätts igång i allt fler länder (USA det senaste, och viktigaste) skapar visst tryck på inflationsförväntningar och leder naturligtvis till höjning av råvarupriser vilket vi har sett ske den senaste veckan. Detta är dock inget som egentligen har med högre efterfrågan att göra.

Skulle Brent Crude punktera 52 kan priset mycket väl fortsätta upp mot 55-56 och eventuellt även knappa 60 om det vill sig väl. Det är i alla fall dit som den matematiska potentialen, givet utbrott ur konsolideringen, sträcker sig.

På nedsidan har vi idag ett tydligt stöd nedåt ca 44-45 där de båda viktiga medelvärden befinner sig. Så länge däröver är läget numera något mer optimistisk men konsolideringen skall ännu ej ses som avslutad. Botten inom denna finns nedåt 40.

Det redovisade resultatet om minus 22 Tkr ser kanske inte särskilt mycket ut för världen, men med tanke på hur olje- och gaspriserna har utvecklats sedan sommaren 2008 är Axier imponerade. Vi gör bedömningen att bolaget under innevarande år kommer att redovisa svarta siffror.

Axiers bedömning

Vi ser en hel rad triggers i detta bolag, det finns ett antal faktorer som var för sig kan komma att öka värdet ordentligt på Swede Rescources.

Skattemyndigheten ansåg till exempel att Swede Rescources skulle nekas avdrag för ingående moms. Ärendet är överklagat till Länsrätten. Summan uppgår till omkring 1 Mkr, vilket ger nästan tio öre per aktie om bolaget får igenom detta.

Swede Rescources har andelar i en källa som heter Marrs McLean #1. Brunnen förklarades redan tidigt kommersiellt utvinningsbar. Vid färdigställandet av Marrs Mclean fastnade emellertid borrutrustningen i borrhålet, något som inte är helt ovanligt. Detta ledde till att borroperatören fick lämna kvar utrustningen. Detta innebär att man för närvarande inte producerar från den bevisade fyndigheten. Därefter har området utsatts för naturkatastrofer, vilket påverkat infrastrukturen. Enligt vad Axier erfar så för bolaget diskussioner med operatören men kan inget säga vad som händer. High Island blev väldigt skadat av ovädret och har inte blivit helt återställt än. På sikt kan denna källa komma att ge Swede Rescources betydande kassaflöden. Hur pass stor går i dagsläget inte att svara på eftersom det är operatören som styr detta. På sikt kan projektet komma att omfatta upp till 23 stycken borrningar.

Axier är emellertid försiktiga till värderingen. Bolaget skriver i sin bokslutskommuniké att det egna kapitalet uppgick till 2,26 SEK per aktie vid årsskiftet. Vi är undrande över värdet på de underliggande andelarna. Oljepriset har som bekant rasat kraftigt, och därmed har även värdet på andelarna gjort detta. Vi ser att Swede Rescources gjort en del betydande nedskrivningar, vilket vi är positiva till. Om dessa är tillräckliga vet vi i skrivande stund inte. Axiers erfarenhet av bolaget är emellertid att det är en ganska försiktig grupp och därmed tror vi att styrelsen tagit i ordentligt då denna valt att skriva ned värdena. Vi vill emellertid uppmärksamma läsaren på detta eftersom tillräckliga underlag kommer först i samband med att årsredovisningen publiceras.

Axier har skrivit om detta företag förut, och vi gillade det då och vår uppfattning har inte ändrats sedan dess. Kursen har knappast rosat marknaden sedan vi skrev om detta, men det finns förklaringar till detta, externa faktorer som ställt till det. Axiers positiva uppfattning om aktien har däremot inte förändrats. Vi är fortfarande positiva till bolaget och dess aktie. I somras genomförde bolaget en övertecknad emission, varav en av de aktörer som tecknade sig itog på sig för mycket exponering i Swede Rescources. Detta har fungerat som ett lock på aktien kursutveckling då denne försökt sälja aktier. Vi tror emellertid att det kommer att bli bättre i och med den senaste rapporten.

Tyvärr så är det så att det är ont om publik information om mindre bolag, många av dem nöjer sig med att publicera årsredovisningar och delårsrapporter samt meddelar marknaden då det händer större saker. Vi har tidigare pekat på att en av de stora riskerna som Axier ser med att investera i mindre bolag på Aktietorget är att de sällan uppmärksammas i den omfattningen de förtjänar.

Många av de bolagen som finns noterade på de mindre listorna beläggs därför med en riskpremie på grund av avsaknaden av information. Axier har sett en del av ledningen i Swede Rescources, vi har dessutom varit nere och hälsat på bolaget ett par gånger. Vi är inte besvikna på vad vi ser i fråga om vad bolaget gör på daglig basis, vilket stärks av den bokslutskommuniké som nyligen presenterades. Vi saknar emellertid mer nyhetsflöden och mer aktiv marknadsföring av bolaget och dess verksamhet. Vi vet att bolaget medvetet valt att avvakta med sådant eftersom de ansett att det varit bättre att leverera först och sedan berätta om detta. Axier har sett alltför många exempel på det motsatta för att kunna kritisera detta. Vi skulle emellertid se ett mellanting av detta. Enligt bolagets informationsansvarige Olle Björck så är det emellertid en av de saker bolaget nu aktivt kommer att arbeta med vid sidan av den fortsatta utvecklingen av bolagets produktion.

Axier konstaterar emellertid, bolaget är undervärderat. Kursen i förhållande till det egna kapitalet är märkligt låg. Vi ser också hur Swede Rescources klarat av att förbättra resultatet kraftigt trots att världsmarknadspriserna på olja och gas fallit kraftigt det senaste året. Aktien handlas i skrivande stund till under kronan, medan det egna kapitalet enligt bokslutskommunikén uppgår till 2,26 SEK.

För närvarande utvärderar styrelsen ett flertal borrprojekt i USA och Europa vilka kan komma att borras under 2009/10 och sättas i produktion före årsskiftet 2010/11. Med det antagna borrprogrammet i Ungern kommer koncernen få den position som krävs för en kraftfull expansion på den europeiska marknaden. Styrelsens bedömning är att koncernen kommer att fortsätta med positiva siffror före avskrivningar och skatt, främst tack vare engagemanget i Ungern. Raderna ser ganska intetsägande ut, men som har följt bolaget vet vad detta betyder. Så fort bolaget får in pengar från de befintliga källornas produktion, något som sker varje månad, så finns det medel att plöja ned i nya projekt. På detta sätt skapar bolaget inte bara intäkter nu, utan även i framtiden. Bolagets styrelse väljer därmed att bygga upp en intressant portfölj. Axier ser även hur de andelar som tas blivit större på senare tid vilket vi uppskattar. Den underlättar förvaltningen av bolagets tillgångar.

Under periodens sista fyra månader tillkom intäkter från Swede Rescources ungerska brunn PEN-104 vilka bidrog med cirka 61 % av periodens intäkter. Dessa siffror pekar på tyngden av denna investering. Styrelsen har därför fattat beslut om att gå vidare med ytterligare investeringar i Ungern. Inom kort kommer den första borrningen, en sidetrack till PEN-104, att startas. Ytterligare minst fyra borrningar är planerade under 2009. Genom att fortsätta pumpa upp gas från samma ställe, ett fält där det bevisligen finns gas, kommer bolaget att göra en del stora nedskrivningar av de aktuella investeringarna men i gengäld så bör bolaget istället få betydande intäkter. Vi gör bedömningen att de ungerska investeringarna kan komma att visa sig vara något som kommer bidra kraftigt till bolagets resultat under ett stort antal år.

Axier kan således inte annat än att ge Swede Rescources en köprekommendation, men vi vill uppmärksamma den placerare som väljer att köpa aktien att det periodvis kan vara en relativt låg omsättning och stor spread mellan köp- och säljkurs. En investering skall därför göras på lång sikt – Axier tror att Swede Rescources kommer att outperforma inte bara aktiemarknaden, utan även övriga bolag i samma sektor.

Erik Forsell

Dessa rekommendationer skall inte ses som någon modellportfölj utan som generella riktlinjer i aktier som givit tekniska signaler. Hur man vill använda dessa signaler är upp till var och en. Några av er läsare kanske bara har en portfölj med innehav och använder köpsignalerna till att köpa och säljsignalerna till att ta hem vinst. Andra kanske använder signalerna som underlag för trading med både köp och blankning. En annan strategi är att försöka bedöma vart OMX-index är på väg och sedan favorisera signaler i samma riktning. Alla har olika uppfattningar om var börsen är på väg. Av denna förklaring försöker vi komma med publikationer innehållandes säljsignaler även om vi själva tror att börsen är på väg upp, och vice versa.

Disclaimer Axiers publikationer skall endast ses som generella kommentarer om marknaden och inte som rekommendationer att köpa eller sälja finansiella värdepapper. Axier tar inte ansvar för varken direkta eller indirekta finansiella skador som uppstår vid användning av dessa publikationer.