Axier.se

För bättre aktieaffärer

Marknaden för låneförmedling fortsätter att öka

Under de senaste åren har antalet privatlån i Sverige ökat kraftigt. Samtidigt visar siffror att en av fem svenskar är öppna för att byta bank – en utveckling som lett till att marknaden för låneförmedling fullkomligt exploderat.

Enligt en rapport från SvD från 2017 växte de största låneförmedlarna i Sverige med runt 45 % mellan 2015 och 2016. År 2017 omsatte Lendo, en av Sveriges största låneförmedlare, 495 miljoner kronor med en vinst på 228 miljoner.

-    Vi jobbar annorlunda, vi har ingen kunduppsökande verksamhet, kunden måste alltid ta första steget och kontakta oss, säger Lendos vd Hanna Neidenmark i en intervju med Expressen.

Tuff konkurrens

Lånemarknadens kraftiga utveckling och de goda vinstmarginalerna har gjort att det ständigt poppar upp nya låneförmedlare. Exempel på andra stora låneförmedlare i Sverige är Sambla, Axo Finans och Freedom Finance.

Samtidigt finns mängder med jämförelsesajter för lån, såsom CoolFinans.com.se, där privatkunder bland annat kan jämföra lån och räntor och se vilka banker som erbjuder lån utan inkomst direkt på hemsidan.

Det stora utbudet av låneförmedlare har dock lett till att konkurrensen tätnat rejält mellan de olika aktörerna. Redan 2015 rapporterade nyhetssajten Breakit om att branschen tycks vara mättad.

I artikeln nämner man låneförmedlaren Advisa som ett exempel. Bolaget hade god tillväxt och gjorde vinst 2012 och 2013, men stannade sedan av och visade röda siffror 2014 och 2015, vilket ledde till att man tvingades säga upp 40 anställda.

Bolaget lyckades dock vända trenden och har haft tillväxt både 2016 och 2017. År 2016 gjorde man en vinst på drygt 6 miljoner och 2017 blev det en knapp förlust.

-    Flera aktörer har tillkommit på marknaden och många jobbar med telefonförsäljning. Vi ser dock att fler kunder vill bli kontaktade online varför vi valt att satsa mer på denna kanal och samtidigt dra ner på vår telefonförsäljning, sa Advisas tidigare tillförordnad vd Fredrik Lundahl i intervjun med Breakit.

Men trots den tuffa konkurrensen fortsätter många av låneförmedlarna att visa stark tillväxt.

Freedom Finance omsatte 319 miljoner med närmare 60 miljoner kronor i vinst 2017. Låneförmedlaren Compricer AB har haft tillväxt och visat gröna siffror varje år sedan 2011. Sambla, som grundades för drygt fyra år sedan och expanderade sin verksamhet till Norge 2016, omsatte drygt 80 miljoner kronor och gjorde över 12 miljoner kronor i vinst förra året.

Fler banker öppnar för bolån-samarbete

Förmedlarna samarbetar dels med större banker som Swedbank, SEB och Ica Banken, men även mindre långivare som MoneyGo, Credway och Ferratum. Tidigare har fokus generellt legat på privatlån, billån och lån utan säkerhet – så kallade blankolån.

Bolån har generellt utgjort en relativt liten del av låneförmedlarnas omsättning, trots att bolån utgör närmare 80 % av alla lån i Sverige.

Anledningen till att man inte riktat in sig på bolån är främst på grund av att storbanker som SEB och Nordea inte tillåtit bolån genom låneförmedlare.

Men nu kan även marknaden för bolån se ut att öppnas upp för förmedlarna. I alla fall om man får tro Consectors vd Pontus Holgersson.

-    Vi har i dagsläget bolåneförfrågningar på cirka tre miljarder kronor i månaden, en siffra som dessutom växer, vilket också gör att vi från och med nu går med vinst. Utöver kundtillströmning så ser vi överlag en trend inom bolån där nya lånealternativ gör att bankerna öppnar sig för nya samarbeten, vilket gör att vår affär växer ytterligare, säger Holgersson i ett pressmeddelande.

Kommentarer
Namn:
E-post:
Kommentar:
 
Marknadsinformation
Namn+/-Senast
Dax00
HangSeng00
OMX Stockholm 3000
S&P 50000
OMXS 30
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!