Axier.se

För bättre aktieaffärer

"Tackar så mycket för otroliga analyser.
Mina vinster har jag er att tacka för.+++++
Ni gör ett bra jobb.
Lycka till"
Tack för era utmärkta analyser, som jag i många hänseenden har stor behållning av! Mvh Hans F
Ok tack för svar då vet jag, din analys av Securitas var helt rätt.Jag är MYCKET nöjd med min prenumeration hos er.Ni är bäst. Hälsn.Elisabet
Hej! Jag följde ditt råd och har redan tjänat abonnemang för ett år. Med vänlig hälsning Max

Börs och Marknad

Kraftig intäktsökning för Sivers IMA

Nu på morgonen har Sivers IMA rapporterat för det första halvåret 2014. Vi noterar att Sivers ökar omsättningen.

Periodens omsättning uppgick till KSEK 11 613 (7 867), en ökning med 47,6 procent. I detta ingår övriga intäkter i form av pengar från de EU-projekt som Sivers varit med i, men inte de aktiverade kostnaderna. Sivers har tidigare inte redovisat dessa utan det är först nu, när pengarna kommit in som de bokförts. Även rensat för detta så ökar koncernen resultatet, periodens nettoomsättning uppgick till KSEK 8 916 (7 867), en ökning med 13,3 procent.

Rapporten andas förhoppningar trots att det fortfarande är röda siffror längst ned i resultaträkningen. Alla som har följt Sivers vet att detta bolag just nu står inför en enorm tillväxt och har tagit stora kostnader för utvecklingen av sin teknik. De riktigt stora intäkterna ligger fortfarande en bit bort, men betydligt närmare än tidigare. Vi anser fortfarande att Sivers står reda att ta sig an marknaden. Vi kommer att uppdatera vår syn på bolaget med en analys inom kort.

Autobahn till Lönsam Trading

av Tobbe Rosén
Inbunden , Svenska, 2014
395 kr

köp


Detta är Tobbes fjärde bok om trading och värdepappershandel. Mycket fokus i boken ägnas åt tradingpsykologi, vikten av fasta regler och uppföljning. Du får på ett lättbegripligt sätt lära dig grundläggande teknisk analys och money management. Ett av de mer omfattande kapitlen handlar om exitstrategier och tradingprocessen.

I boken får du ta del av tre strategier för relativt kortsiktig handel. WT1.1 som är en vidareutveckling av Winning Trading - All in - Any Out och iTrend (tidigare WT2.1). För första gången presenteras swingstrategin W5 som bygger på fem pusselbitar och tydliga regler för hur de ska användas. W5-Auto som beskrivs i slutet på boken går att köpa om man vill att strategin ska köpa och sälja automatiskt.

Peter Nilsson, författare till bl a Boken om Gerillatrading, Edge - lyft din aktiehandel till en ny nivå och Framgångsrik aktiehandel - 10 vinnande strategier, skriver så här om boken: "Det är en konst att göra det krångliga enkelt. För en nybörjare tror jag trading kan framstå som krångligt. Kanske inte direkt svårt och komplicerat, men just? krångligt. Denna bok gör det lättare att reda ut vad som är viktigt och oviktigt. På resan kan denna bok ses som autobahn - du sparar mycket tid genom att ta del av Tobbes kunskaper och erfarenheter"

Tobbe är en av utbildarna i ST3-projektet där deltagarna under ett år lär sig vad som krävs för att bli framgångsrik trader.

I boken Autobahn till lönsam trading får du ta del av många års erfarenhet i ämnena tradingpsykologi, analys och handfast trading. Peter Nilsson: "Gör plats i bokhyllan för nytillskottet bredvid Tobbes tidigare böcker, men låt den inte stå där och samla damm".
De gjorde ett klipp på den portugisiska bankkraschen

Portugal PGALUnder den första helgen i augusti kom meddelandet om att den portugisiska banken Banco Espirito Santo, BES, hade räddats. De portugisiska myndigheterna meddelade att de skulle skjuta till 4,9 miljarder Euro i syfte att rädda och omorganisera banken, bland annat genom att dela upp BES i två delar, en ”good bank” och en ”bad bank”. Flera av våra stora svenska fastighetsbolag är den direkta följden av sådana uppdelningar så tanken är inte alls dålig.

Enligt planen kommer de som äger Banco Espirito Santos juniorobligationer omfattas av de kraftiga förluster på grund av BES exponering mot ett konglomerat med exponering mot bland annat fastigheter och hotellföretag. Claus Vistesen på Pantheon Macroeconomics konstaterar också att kostnaden för bankkonkurser, "nästan alltid visar sig högre än beräknat", och tillade att han ser ingen anledning detta borde vara annorlunda när det gäller Banco Espirito Santo.

Förutom att bidra med tunga förluster för investerarna, som sätter BES-konkursen också Portugals finansiella system i ett prekärt läge. Insatserna är fortfarande höga i Portugal och det är långt från säkert att det egna kapitalet och de efterställda skulderna räcker till för att avveckla de dåliga tillgångarna och lånen. Ytterligare förluster skulle nästan säkert falla på staten som ny ägare av banken. Risken för att förlusterna från BES-konkursen skall få allvarligare effekter existerar fortfarande, men i skrivande stund visar diagramet nedan hur stora förluster som ägarna av Banco Espirito Santos värdepapper gör. Aktieägarna har nästan utplånats och Banco Espirito Santos efterställda skulder handlas till cirka 30 procent av det nominella värdet.

Hedgefonderna älskar detta

Vissa hedgefonder älskar detta då de gjorde ett klipp på den portugisiska bankkraschen. Den landspecifika vi brukar titta på Global X FTSE Portugal 20 ETF (NYSEArca: PGAL), är inte en av vinnarna, men det finns andra som tog hem stora pengar. Nedan listar vi några. London-baserade hedgefonden Marshall Wace LLP blankade Espirito Santo på 99 eurocent, att jämföra med de 12 eurocent som aktien handelsstoppades till. Vi vet inte om Marshall Wace stängde sin korta position, men om så var fallet har denna hedgefond tjänat 36 MUSD till sina andelsägare. Andra hedgefonder som har tjänat stora pengar på Banco Espirito Santo var TT International och Altair Investment Management.

Vilka effekter har detta fått för PGAL?

PGAL, den landspecifika börshandlade fonden som satt på den andra sidan, det vill säga ägde aktier i Banco Espirito Santo, har fallit kraftigt redan under juli månad, ett fall sedan fortsatte ytterligare under denna vecka. Av de fem landspecifika ETF som följer PIIGS länderna är PGAL överlägset den som utvecklats sämst under den senaste månaden. Om det finns en guldkant för PGAL det är att Espirito Santo är inte längre en del av denna ETFs innehav, eftersom aktierna i princip är värdelösa. Ett kalkylblad som finns på Global X:s hemsidan visar Espirito Santo representerade 0% av PGALs tillgångar.Tidigare svarade Espirito Santo för 3,5 procent av tillgångarna i PGAL och hela finanssektorn för 17,2 procent. Förvaltaren Global X följer slaviskt ett underliggande index och lägger inga fundamentala värderingar i innehaven i sin ETF. PGAL PoweredbyInfront_128

Styrelsen i kaffebolaget tänkte inte riktigt till

Under sommaren meddelande Zinzino att bolaget överväger att byta lista, från AktieTorget till First North, för att öka intresset för bolaget och likviditeten i aktien.

I vår värld är det ett av de mindre genomtänkta pressmeddelandena vi sett. Många av de mindre bolagen som finns på AktieTorget tror att First North är den heliga Graal, och att bolagets aktiekurs kommer att rusa så fort de meddelar att de byter lista. Detta är fel, bra bolag får en korrekt värdering oavsett vilken lista de handlas på. I dag skriver vi 2014, den depåkund hos Nordnet eller Avanza som loggar in för att handla kan köpa aktier från i stort sett vilken börs eller aktiemarknad som helst. Att det skulle vara bättre med en aktie som finns på en lista i Sverige än om den låg på en annan lista är dumt att tro, och både First North och AktieTorget använder samma handelssystem.

Zinzino anser att de inte får tillräckligt med uppmärksamhet av aktiemarknaden. Låt oss då se vad bolaget i fråga har gjort för att öka synligheten i sin verksamhet och hur de har valt att marknadsföra aktien sedan bolaget under hösten 2010 listades på AktieTorget. Längst ned finns en lista på samtliga de pressmeddelanden och rapporter som har Zinzino har släppt sedan bolaget listade sig. I denna lista på 48 meddelanden ingår också de meddelanden som AktieTorget har släppt, så kallade Marknadsmeddelanden till exempel det som släpptes den 13 maj om att aktien handlas utan utdelning. I snitt finns det ett meddelande per månad från Zinzino. Låt oss emellertid titta närmare på dessa och se vad som sagts i dessa. Av de 48 pressmeddelanden finns det bland annat

Marknadsmeddelanden        Totalt tre (3) stycken.
Kungörelse från årsstämmor        Totalt fyra (4) stycken
Kallelse till årsstämmor        Totalt fyra (5) stycken
Årsredovisningar        Totalt sett fyra (4) stycken
Bokslutskommunikéer        Totalt sett fyra (4) stycken
Tidigareläggning av Bokslutskommuniké    Totalt sett en (1) stycken
Tidigareläggning av kvartalsredogörelse    Totalt sett en (1) stycken
Bokslutskommunikéer och redogörelser    Totalt sett tolv (12) stycken

Totalt sett 34 obligatoriska meddelanden vilket motsvarar drygt 70 procent av vad som har kommunicerats aktiemarknaden. Totalt sett är 14 pressmeddelanden sådana som kan skapa intresse, varav sju avser försäljningsrapporter. Här verkar det helt saknas någon form av plan när dessa skall kommuniceras, och det känns som de endast släpps när det går bra. Dessutom är rubrikerna minst sagt intetsägande. Ta till exempel detta pressmeddelande, http://aktietorget.se/NewsItem.aspx?ID=69117 som släpptes den 11 april i år, med rubriken Kommuniké från gårdagens styrelsemöte i Zinzino AB. Rubriken är inte den mest spännande, men den som öppnar detta pressmeddelande ser att det faktiskt innehåller en del matnyttig information. Till exempel framgår det

Zinzino utökat sitt ägande i bolaget från 6% till 10% genom en ytterligare investering om 2,4 mSEK. Zinzino har ett emissionsavtal med Bioactive Foods AS om att utöka sin ägarandel i bolaget. Bioactive Foods AS och Zinzino har tillsammans utvecklat strategiskt viktiga produkter för Zinzino. Ett utökat ägandet i Bioactive Foods AS säkrar tillgång på produkter, forskarkompetens och produktion av varor inom ramen för Zinzino Food. På sikt förväntar Zinzino att ägandet i Bioactive Foods AS skall generera lägre inköpspriser vilket borgar för bättre bruttovinstmarginaler och därigenom ett starkare nettoresultat.

Vilken sorts strategiskt viktiga produkter det rör sig om framgår däremot inte alls. Kom igen Zinzino, det handlar om att arbeta för framgång, den kommer inte gratis. Var tydliga och klara så kommer det att bli bättre.

Här är den spontana reaktionen, skapa en vettig plan för hur information skall kommuniceras. Upphör genast med att släppa redogörelser, släpp riktiga rapporter. Det tar inte mycket längre tid med fungerande mallar, och det visar att bolaget bryr sig om att deras aktieägare och övriga intressenter skall få information.

Synligheten utöver detta är mer eller mindre noll, vi har letat men kan inte hitta några uppgifter om att Zinzino under sina snart fyra år på AktieTorget har varit ute på en enda presentation, vare sig på de Investeringskvällar som AktieTorget ordnar runt om i landet eller hos Aktiespararna eller någon av de frekvent förekommande träffar som ordnas hos ett stort antal fondkommissionärer eller corporate finance företag i landet. Att byta till First North kommer inte med automatik leda till att Zinzino uppvärderas eller att Dagens Industri ringer upp och ger bolaget mittuppslaget.

Som investerare i ett bolag som Zinzino skulle jag vara orolig för styrelsens uttalande, det visar att Zinzino inte är moget för att gå vidare till en större lista som inte ger en högre likviditet eller värdering men däremot kommer medföra betydligt högre kostnader för Zinzino och därigenom bolagets aktieägare.

Vidare, ett byte av marknadsplats till First North är sällan svaret som söks. Många bolag säger att de väljer att byta lista för att de skall kunna få in institutionellt ägande. Vad gäller First North är inte det institutionella ägandet alls så stort som många hävdar. Flera av de större stiftelserna med mera arbetar i dag med föråldrade placeringsreglementen, i vilka det ofta framgår att de måste placera sitt kapital i börsnoterade aktier, vilket omöjliggör för dem att placera i bolag vars aktier handlas på First North.

En dålig hantverkare skyller på sitt verktyg, och det är vad vi anser att Zinzinos styrelse gör just nu. Vad värre är, när detta bolag går ut med ett så illa uppbyggt pressmeddelande som innehåller felaktigheter och inte ens har verifierats så innebär det att Zinzino skapar en felaktig bild av verkligheten, vilket sedan får andra bolag, som precis som Zinzino inte klarar av att kommunicera med marknaden, att tro att de kommer att värderas högre om de bara får listas på First North. Skapa istället en plan för att kommunicera med marknaden och ansträng Er ett extra varv, det betalar sig väl i fråga om likviditet och värdering och därmed skapas mervärden för aktieägarna. Listan betyder inte mycket i detta sammanhang.

Zinzino värderas i dag till närmare en kvarts miljard, det egna kapitalet i koncernen ligger på dryga tio (10) Mkr. Av 26 miljoner aktier är sex miljoner A-aktier som inte listas. De fem största ägarna ligger på mer än hälften av aktierna. Värderingen känns onekligen hög och som den hålls uppe av en dålig free float, hade det funnits flera ägare det vill säga den högre likviditeten som styrelsen säger sig önska så hade värdet på denna koncern varit lägre.

En sista sak som vi saknar information om är, hur skall den ökade likviditeten uppstå? Skall denna ökas så måste det tillkomma aktier i marknaden. Skall Zinzino göra en nyemission som huvudägarna inte deltar i eller skall bolagets huvudägare sälja av aktier i marknaden? Några andra idéer till hur en bättre likviditet skall kunna uppstå med nuvarande ägarstruktur kan vi inte alls se.


2014-05-23    Zinzino: Zinzino överväger listbyte till First North
2014-05-16    Zinzino: Kungörelse från årsstämman
2014-05-13    AktieTorget: Marknadsmeddelande 87/14 – Zinzino ABs aktier handlas exkl. utdelning den 19 maj 2014
2014-04-25    Zinzino: Årsredovisning 2013
2014-04-25    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q1-2014 Zinzino Group (publ.)
2014-04-17    Zinzino: Kallelse till årsstämma i Zinzino den 16 maj 2014
2014-04-11    Zinzino: Kommuniké från gårdagens styrelsemöte i Zinzino AB
2014-02-26    Zinzino: Bokslutskommuniké 2013
2014-02-24    Zinzino: Tidigareläggning av Bokslutskommunikén för 2013
2013-12-05    Zinzino: Zinzino öppnar i USA
2013-10-25    Zinzino: Quarterly Report Q3 2013 now available in English
2013-10-22    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q3 -2013
2013-10-11    Zinzino: Försäljningsrapport Q3 Zinzino
2013-08-29    Zinzino: Delårsrapport januari - juni Zinzino AB i sammandrag
2013-06-13    Zinzino: Kungörelse från årsstämman
2013-05-27    Zinzino: Årsredovisning 2012
2013-05-07    Zinzino: Kallelse till årsstämma i Zinzino den 12 juni 2013
2013-04-25    Zinzino: Kvartalsredogörelse januari-mars 2013
2013-02-28    Zinzino: Bokslutskommuniké 2012
2013-01-16    Zinzino: Försäljningsrapport 2012
2012-10-25    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q3-2012 för Zinzino Group (publ.)
2012-10-23    Zinzino: Tidigareläggning av kvartalsredogörelse
2012-08-31    Zinzino: Delårsrapport januari - juni 2012 för Zinzino Group (publ.)
2012-07-05    Zinzino: Zinzino köper andelar i BioActiveFoods AS
2012-07-04    Zinzino: Zinzino avger försäljningsrapport för första halvåret 2012 och redogör för ny ersättningsmodell till säljkåren
2012-05-14    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q1-2012 Zinzino Group (publ.)
2012-05-08    Zinzino: Kungörelse från årsstämman
2012-04-17    Zinzino: Årsredovisning 2011
2012-04-04    Zinzino: Kallelse till årsstämma i Zinzino den 8 maj 2012
2012-02-28    Zinzino: Bokslutskommuniké 2011
2011-11-15    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q3-2011
2011-11-15    Zinzino: Offentliggörande av beslut om emission av teckningsoptioner
2011-10-21    Zinzino: Kallelse till extra bolagsstämma i ZinZino AB (publ) den 14 november 2011
2011-10-03    Zinzino: Försäljningsrapport 3:e kvartalet
2011-09-30    Zinzino: Ny VD i Zinzino
2011-08-31    Zinzino: Delårsrapport januari - juni 2011 för Zinzino Group (publ.)
2011-07-04    Zinzino: Zinzino avger försäljningsrapport för första halvåret 2011
2011-06-01    Zinzino: Zinzino öppnar bolag i Estland och Litauen
2011-05-12    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q1-2011
2011-05-10    Zinzino: Kungörelse från årsstämman
2011-04-19    Zinzino: Årsredovisning 2010
2011-04-07    Zinzino: Kallelse till årsstämma i Zinzino den 9 maj 2011
2011-02-28    Zinzino: Bokslutskommuniké 2010 Zinzino Group (publ.)
2011-02-07    Zinzino: Zinzino avger försäljningsrapport för 2010
2010-11-01    Zinzino: Kvartalsredogörelse Q3-2010
2010-09-23    Zinzino: Zinzinos försäljning accelererar!
2010-09-16    AktieTorget: Zinzino ansluts till AktieTorget
2010-09-14    AktieTorget: Marknadsmeddelande nr 213/10 - Zinzino AB ansluts till AktieTorget den 20 september 2010Uppdateringar och förändringar i Stockletters kursdatabas, vecka 31 2014

Uppdateringar och förändringar av värdepapper i Stockletters kursdatabas under veckan som gått.

Vi påminner om att alla börshandlade fonder, till exempel XACT OMX, numera finns i den mapp som heter ETF (Exchange Traded Funds).

2014-08-05

DDM Holding AG, tas upp till handel på First North under kortnamnet DDM

2014-08-01

SSAB A respektive SSAB B började den 1 augusti handlas i Helsingfors, i euro under kortnamnen SSABAH respektive SSABAB. Båda två finns nu i den finska mappen.


Du vet väl att....

Vi erbjuder Trading Session Pro till våra prenumeranter, läs mer på Stockletters hemsida. Välj mellan att betala en årsvis licens för bara 895kr/år eller, om du har samtliga våra kurspaket, använda den utan kostnad.

Du måste ha en giltig licens för att aktivera PRO-versionen. Du kan installera detta paket utan licens, men den kommer att fungera som basversionen. Kontakta oss för test eller köp, därefter är det samma användarid och lösenord som till den vanliga kursnedladdningen

Teknisk Analys
Namn+/-Senast
Dax22.99821
HangSeng137.324306
Guld18.11682
OMX Stockholm 305.21422
S&P 5001.62013
OMXS 30
Terminus Hotell unga Aktiesparare
Vårt unika koncept
Medlemskap på Axier.se innebär inte att man tvingas binda sig till prenumerationsavgifter! Som enda leverantör på marknaden av teknisk analys erbjuder vi idag förutom prenumeration även Pay-Per-View och Kontantkort.

Axier.se erbjuder teknisk analys, statistisk analys och insider analys i de mest omsatta och mest spännande aktierna på börsen. När du vill investera finns det alltid en teknisk analys, högst nåra dagar gammal och har det hänt något speciellt bevakar vi aktien extra noga.
Blir kund idag!